Met een potlood op een blad kriebelen, een kruimel van tafel vegen, lopen, een stuk speelgoed vastgrijpen, … Het zijn alledaagse handelingen die elk kind moet leren, op zijn of haar eigen tempo. De motorische ontwikkeling kun je wel stimuleren door speelgoed aan te bieden dat de oog-handcoördinatie verscherpt. En laat net dat een van de troeven zijn van Clics!
Drie ontwikkelingsgebieden bij kinderen
Psychologen onderscheiden drie ontwikkelingsgebieden bij kinderen: de sociaal-emotionele, de cognitieve en de motorische ontwikkeling. Door je kind vanaf 4 jaar met Clics te laten spelen stimuleer je vooral het derde gebied. Het gecontroleerd leren bewegen van het lichaam is een vaardigheid die stapje voor stapje en spelenderwijs wordt geleerd. Wetenschappers zijn het erover eens dat spelen voor kinderen veel meer is dan plezier maken. Het helpt hen essentiële stappen te zetten in hun ontwikkeling.
Clics stimuleert de fijne motoriek
Clics-blokjes zijn gemaakt voor kinderen tussen 4 en 11 jaar. Door deze gekleurde blokjes in elkaar te klikken wordt de oog-handcoördinatie aangescherpt en vergroten kinderen hun bewegingscontrole. De moeilijkheidsgraad van het klikken is laag genoeg om ook de jongste kinderen over de schreef te trekken, terwijl de diverse bouwplannen en eindeloze constructiemogelijkheden zelfs de meest doorwinterde ‘klikker’ blijven uitdagen. En dat komt hun ruimtelijk inzicht alleen maar ten goede. En omdat kinderen het klikken en bouwen zo leuk vinden – ze worden ook steeds ambitieuzer in hun creaties! – wordt hun fijne motoriek alsmaar sterker.
De motorische ontwikkeling en het algemene welzijn van je kind
Maar Clics doet nog veel meer dan het stimuleren van de motorische ontwikkeling. De drie ontwikkelingsgebieden van een kind worden dan wel afzonderlijk bestudeerd, recent onderzoek heeft aangetoond dat ze niet los van elkaar mogen worden gezien. Kinderen die motorisch minder vaardig zijn, kunnen niet goed spelen met hun leeftijdsgenootjes, waardoor ze minder sociale contacten hebben. Dit heeft op zijn beurt dan weer een invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Bovendien blijkt uit onderzoek ook dat kinderen met een goed ontwikkelde motoriek over het algemeen ook cognitief beter scoren. Wie beter beweegt, levert ook betere leerprestaties, luidt het.
Denk dus niet te vlug: “Het is máár speelgoed.” Clics kan zowel het zelfvertrouwen als de motoriek van je kind een stevige duw in de rug geven. En dat is onbetaalbaar!