Duurzaam en educatief speelgoed voor de allerkleinsten

De Clics-fabriek: het kloppende hart van de wonderbaarlijke blokjes

september 16, 2014

Met Clics-blokjes kan je de mooiste constructies maken. Kinderen overal ter wereld beleven er plezier aan… Maar wat gaat er allemaal aan vooraf? Ben je benieuwd hoe de blokjes gemaakt worden? Lees dan snel verder! Wij geven je een unieke inkijk in wat er zich in de Clics-fabriek afspeelt.

Made in Belgium

Alle Clics-blokjes dragen de stempel ‘Made in Belgium’. De Clics-fabriek bevindt zich in Wuustwezel, dicht bij de stad Antwerpen. In de fabriek worden de blokjes geproduceerd, de verpakkingen gevuld en de afgewerkte producten gestockeerd in het magazijn. Van daaruit worden ze naar meer dan 40 landen geëxporteerd waar kinderen – jong en oud – er urenlang plezier aan beleven.

150 miljoen Clics-blokjes per jaar

De Clics-fabriek in levende lijven bezoeken is een echte belevenis. Je wordt ondergedompeld in de wondere wereld van Clics en kan je ogen volop de kost geven. De machines draaien op volle toeren en spuwen Clics-blokjes in allerlei kleuren. Wist je trouwens dat er per jaar maar liefst 150 miljoen blokjes worden gemaakt?

De blokjes worden gemaakt door twee grondstoffen te mengen: korrels polypropyleen en korrels kleurstof. Het mengsel wordt verwarmd tot meer dan 200°C en in een stalen matrijs geïnjecteerd. Elke tien seconden komen er zo’n acht blokjes van de band gerold.

Weinig mensenhanden

Het productieproces is bijna volledig geautomatiseerd. Zodra de blokjes zorgvuldig zijn geteld door de afvulmachine, komen de eerste (en enige) mensenhanden in het spel. Sommige speciale bouwblokjes kunnen namelijk niet machinaal toegevoegd worden.

Ook de wieltjes, staafjes en andere accessoires worden door de machines geproduceerden verpakt.

Clics denkt ook aan het milieu

Clics is ook met het milieu begaan. Het afval (blokjes die het productieproces niet doorstaan) wordt fijngemalen en hergebruikt in andere plastic producten.

Bovendien zijn ook alle kartonnen dozen en het papier van de bouwplannen van duurzame makelij. Ze worden gemaakt door producenten die zich hebben aangesloten bij een herbebossingsprogramma FCS of PEFC.

Bron: De eenvoud van Clics (uit Het Bedrijf – Industrial News – Februari 2011  – n° 3094)

Deel met vrienden

Laatste nieuws

Voorbeeld Blog (NIET VERWIJDEREN)
Stick-O en Bumba….dat klikt! Nieuw – Stick-O Bumba set 5 in 1
Clicformers Puppy Friends set is Speelgoed van het Jaar!
Voorbeeld Blog (NIET VERWIJDEREN)
Stick-O en Bumba….dat klikt! Nieuw – Stick-O Bumba set 5 in 1
Voorbeeld Blog (NIET VERWIJDEREN)